Julminnen

Ibland funderar jag över vad det är som gjort att jag blivit sådan julälskare men jag gissar att det har att göra med alla fina minnen från jular som jag upplevt. Inspirerad av andra julbloggare som är duktiga på att dela med sig av sina julminnen är min tanke att jag ska ägna några inlägg under hösten till just julminnen.
 
Mina föräldrar är inte på något sätt några julfanatiker men min mamma har alltid haft en förmåga att göra det fint och mysigt hemma. Jag minns glädjen när kartongen med adventspynt plockades fram från förrådet, alltid till första advent, aldrig tidigare, aldrig senare. I lådan fanns de klassiska elljusstakarna, adventsstjärnor, adventsljusstake, lite juliga ljuslyktor och ljusstakar. Allt pynt hade sin givna plats, ljusen i de vanliga ljusstakarna byttes till röda och handbroderade juldukar lades på bord och skåp. Under en period broderade mamma en ny julduk varje år och de har hon fortfarande kvar, jättefina. Det som var speciellt under advent var också att vi tände mycket ljus vilket vi inte gjorde övrig tid på året. För mig påminner doften av stearinljus fortfarande om jul trots att jag själv tänder ljus nästan året runt. Första advent bakade vi pepparkakor, andra advent lussebullar och tredje advent kokade vi knäck, samma mysiga tradition varje år. Och så julmusik förstås, alltid julmusik.
 
Några dagar innan jul hämtades nästa kartong från förrådet med alla jultomtar, återigen hade alla tomtar sin bestämda plats. Julgranen kläddes valnligtvis dagen före julafton. Dagen före julafton kokades också julskinkan, den där första skinkmackan på kvällen den 23:e december, när skinkan forfrande var ljummen, smakade så ljuvligt.
 
Julafton firade vi nästan alltid hemma. Vi hade inga av våra släktingar i närheten och vissa år var vi bara familjen, jag, mamma, pappa och min bror. Vissa år var mormor och morfar eller farmor och firade jul hos oss. Jag tyckte att det var lika mysigt vilket som. Jag och min bror fick alltid en morgonjulklapp, alltid en jultidning, Min Häst för mig och Fantomen för min bror. Vi tittade alltid på jullovsmorgon och fick äta frukost framför TV:n vilket vi aldrig gjorde annars. Till lunch åt vi vanligt julbord sedan var det Kalle Anka och Karl-Bertil, till kvällen åt mina föräldrar lutfisk och jag och min bror risgrynsgröt. Efter det blev det äntligen julklappsutdelning. Det var mycket väntan men mysigt, jag och min bror spelade spel eller tittade på TV och det fanns på något sätt en tjusning i denna väntan.
 
Jag vet att jag redan då älskade advent och själva förberedelserna inför julen och hur fint jag tyckte att allting var. Fina julminnen helt enkelt, det är nog därför jag älskar julen.
 
 
 
Allmänt | Julminnen | |
#1 - - Fias Jul:

Så mysigt att läsa. Det påminner om mina barndomsjular väldigt mycket, känner igen mig (och framförallt min mamma) i stort sett allt. Vilka minnen! Vi hade/har ingen släkt i närheten så vi har alltid firat hemma, bara jag, föräldrarna och mina två systrar. Och doften av stearinljus kommer föralltid vara förknippad med advent och jul. Tack för att du delade med dig:)

Svar: Så tacksam för alla fina julminnen :)
En fin jul

#2 - - Sofies%20julblogg:

Roligt att läsa om dina julminnen! De gav mig verkligen julkänslor. :) Mysigt med sådana adventstraditioner!

Svar: Underbart att ha så många fina julminnen :)
En fin jul

Upp