Köttgryta med choklad och saffranskladdkaka

Igår när det var farsdag åt vi lite farsdagsmiddag här hemma. Blev så sugen på att testa att laga mat med choklad vilket jag inte testat förut. Hittade ett recept på en köttgryta med chili och choklad, den blev riktigt god faktiskt. Det roliga var att det verkligen doftade choklad.
Hittade receptet på arla.se:
  • 600 g ryggbiff 
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Smör
  • 2 msk kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 1½ tsk kinesisk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 dl lätt creme fraiche
  • ca 15 g mörk choklad minst 70 %
Skär köttet i bitar. Skala löken och vitlöken. Skär löken i klyftor och hacka vitlöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Fräs löken och lägg över i grytan. Rör i kalvfond, vatten, soja, sambal oelek och crème fraiche. Låt koka ca 5 min. Hacka chokladen och låt den smälta i såsen. Låt inte grytan koka mer. 
(Jag använde rostbiff och lät grytan puttra lite längre)
 
Bilden från arla.se
 
Till efterrätt gjorde jag en saffranskladdkaka med vit choklad, riktigt smarrigt. Hade vispgrädde och varma hallon till. Receptet är från ica.se:
  • 100 g smör
  • 1/2 g saffran
  • 100 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • smör till formen
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
  3. Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
  4. Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.
Julens smaker | |
Upp