Pepparkakans dag

Idag firar vi pepparkakans dag så glöm inte bort att äta papparkakor. Lite intressant historia kopplat till våra älskade pepparkakor (direkt från Wikipedia):

Pepparkakans tidiga historia är osäker eftersom det finns få säkra belägg. Pepparkakan kan ha anor från Mesopotamen år 1700 f.Kr. Det förekommer även uppgifter om att romerska krigare bar med sig pepparkakor som proviant i fält eftersom de höll länge utan att mögla.

Pepparkakor var vanliga i Tyskland och England. Nürnberg i Tyskland tillverkade många pepparkakor under medeltiden och har blivit något av ett centrum för pepparkakor. En teori är att pepparkakan kom till Sverige från Tyskland. I Tyskland tillverkades pepparkaksformar i trä på 1300-talet. Motiven kunde föreställa personer, vapensköldar eller ha religiösa anknytningar.

Första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige kan vara daterat till 1300-talet, när nerskrivna kostnader för inköp av råvaror anger att man bakade pepparkakor till bröllopet 1335 mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur.

Intressant fakta för mig som är intresserad av historia och vad saker kommer ifrån, tänk att vår pepparkaka har anor ända tillbaka till 1700 f Kr :)

 
 
Bilder från Pinterest
Julens smaker | Pepparkakor | |
#1 - - Maries strålande jul:

Vacker kristyr!

Svar: Riktigt snyggt :)
En fin jul

Upp